srijeda, 16. ožujka 2011.

U početku bijaše par riječi...

Udruga «Alternativna liga» iz Ljubuškog u suradnji sa udrugom «Vijeće mladih» iz Jablanice i «MAČ» iz Čapljine pokreće incijativu ujedinjenja hercegovačkih bendova alternativnog (pri)zvuka pod imenom «ALTera». Cilj incijative je stvaranje alternativne scene, podrška bendova te otvaranje prostora za prezentaciju autorskog rada. Svjesni ozračja u kojem živimo, društvenih kretanja i kolektivne apatije, pogotovo mladih ljudi, «ALTera» predstavlja logičan korak borbe protiv tih negativnih aspekata naše svakodnevnice. Glazba kao vid umjetnosti je refleksija onoga što nas okružuje; neki od realnosti kupe ono pozitivno, neki negativno.
Svima je zajednička želja za definiranjem svog položaja u društvu i želja za boljim sutra. Nevladine udruge poput Alterativne lige, Vijeća mladih i MAČ veliku ulogu u svom radu pridaju glazbi, organiziranju koncerata i klupskih svirki tako da je incijativa «ALTera» logičan slijed te prakse. Samo je ovog puta plan mnogo konkretniji, a on uključuje ujedninjenje bendova alternativnog zvuka (od hip-hopa,rocka,preko punka, metala i sl.) radi stvaranja scene, izdavanja kompilacija, opremanja studija za potrebe snimanja materijala, organiziranje festivala i sl. «ALTera» predstavlja svojevrstan otpor šundu koji je zahvatio glazbu na svjetskoj razini pa tako i na našim područjima, sužavajući slobodu izbora, razmišljanja i kreativnosti priječeći joj koncept isprazne «zabave», kvantiteta nad kvalitetom. S toga bendovi uključeni u ovu incijativu se trebaju ograditi od takvog  pristupanja glazbi i glazbenicima te podupirati rad udruga mladih koje se bore za iste ciljeve.


Tko je ALTera ?
Do sada su u ALTeru uključeni bendovi :
  • Crypt , Forensic Clinic i Laxativ (Mostar)
  • Cutapotato, Orion, Anemija (Jablanica)
  • Andrija (Livno)
  • Filip Veliki (Prozor)
  • Hetrem (Široki Brijeg)
  • Siledžije, KUD Narodne mošnje i Terra Slaves (Ljubuški)
  • Grupa Hepeek (Čapljina)
Lista nije zaključena, pozivamo sve bendove s područja Hercegovine koji stvaraju vlastitu glazbu alternativnog prizvuka da nas kontaktiraju !

Nema komentara:

Objavi komentar