ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

ALTera bend - CUTAPOTATO

Par mladih Jablaničana duže vrijeme je planirala osnovati reggae bend, a ideja je poprimila oblik početkom 2009. godine. Odtada Cutapotato svojom glazbom širi mir i ljubav i ideje omladinskog aktivizma. Snimili su 3 svoje pjesme i zabilježili nastupe po BiH. O bendu, utjecajima, aktivizmu i sl. popričali smo s basistom benda, Aldinom. 
Pozdrav ! Što je novog u taboru Cutapotato-a ?
Upravo radimo na aktiviranju benda za predstojeću ljetnu sezonu festivala i klubskih svirki. Također, u sve veći broj pjesama ubacujemo i trubu s obzirom da je naš gitarista Emir novopečeni trubač. 
Prvi ste Jablanički bend  s kojim radimo intervju za naš blog, a Jablanica je dosta plodonosna što se tiče bendova zadnjih godina. Koliko je na to imao utjecaja omladinski aktivizam koji je dosta rano zaživio u tom gradu, odnosno osposobljavanje prostorija gdje bi ti bendovi mogli stvarati ?
Uticaj omladinskog aktivizma je bio presudan za današnje stanje s bendovima u Jablanici. Prostorija za probe naše organizacije, Vijeća mladih Općine Jablanica, je tako postala kolijevkom alternativne kulture u Jablanici i omogućila jednostavno okupljanje mladih bendova, pa tako iz mjeseca u mjesec se sastaju, a također i rastaju, mladi bendovi.

Reggae muzika leži hercegovačkom podneblju, možda zbog klime. Zašto ne pjevate na rasta jeziku ili ne pokušavate u ove naše jezike ubaciti što više «broken english» izraza ? Odnosno, koji je recept za dobar reggae daleko od njegovog doma i koliko on (ne)gubi na kvaliteti kad se stvara usred Europe ili Kanade ?
Da, svakako, reggae muzika leži našem podneblju i ne samo zbog klime nego možda više zbog našeg opuštenog, rasta, hercegovačkog mentaliteta. A rasta jezik i ti „broken english“ izrazi nam se nisu nikada pretjerano sviđali, to je više način da glumiš nešto što nisi. Recept za dobar reggae su izrezani krompiri. Šala! J Reggae je univerzalna muzika i ne gubi na kvalitetu i kad se stvara u Nepalu, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Islandu pa tako ni u Hercegovini. Kako Marley kaže :“Reggae music is people's music.“
Tekstovi su jako bitan dio tog muzičkog pravca. O čemu vi pjevate i koliko je bitno da svi članovi jednog  benda stoje iza onog što tekst poručuje ?
Teme koje Cutapotato obrađuje su do sada uvijek bile mir i ljubav. S obzirom da imamo ženski vokal u startu smo usmjereni u neku „softly“ tematiku. Nadam se da mi Melisa (vokal benda-op.a.) neće zamjeriti zbog ovoga. A koliko nam je uvijek bilo bitno da svaki član benda sam stvara muziku za našu pjesmu, koju će poslje svirati, tako nam je i bitno da tekst i tema koju obrađuje zadovolja kriterije svih nas. Dakle, sve radimo zajedno.
 Aktivizam u muzici mora biti praćen ili uzrokovan aktivističkim djelovanjem muzičara u svakodnevnom životu?
Naravno, aktivizam članova benda osigurava daljnje promicanje benda i njegov uspjeh. Omladinski aktivisti ostvaruju mnoge kontakte, a time se pruža bendu mogućnost za veći broj svirki, te posjeduju vještinu lobiranja za sve potrebe benda.
Što je nova u Vijeću mladih Jablanica ?
U Vijeću mladih, trenutno se sve vrti oko projekta Rock Marathon demo fest 2011, na čijem sam čelu projektnog tima, a nakon čega slijedi jedan projekat vezan za kulturnu integraciju mladih, a uskoro će i jedan drugi projektni tim početi sa realizacijom jednog većeg projekta. Predate su aplikacije za još mnoštvo nekih projekata, ali o tome ne možemo ništa pričati dok ne budu objavljeni rezultati. Uglavnom, Vijeće mladih se ozbiljno aktiviralo na svim poljima djelovanja.
Postoji angedota vezana za ime vašeg benda...
Da, postoji. A da je prepričam?! Može. Prvo je bila anegdota na lokalnoj radio stanici gdje je voditeljica neke kulinarske emisije čitala recept za jelo i kaže: „Krompir izrezati kao na slici.“ A poslje toga su Melisa i Emir upratili u nekoj epizodi „Tom and Jerry“ crtića kako Jerry govori Tomu : „Cut-A-potato! Cut-A-potato“ i onda su tu složenicu uzeli za naše ime. Eto! 
Tvoje mišljenje o incijativama kao što je ALTera.
Vidi, za mene je ALTera odlična ideja za formiranje regionalne omladinske organizacije koja bi se bavila isključivom problematikom alternativne kulture na području Hercegovina, dakle demo bendova, festivala i sl. i bila usko povezana sa svim omladinskim organizacijama u regiji. Na taj način hercegovački, neafirmisani bendovi ne bi bili jedni drugima konkurencija nego jaka mašina koja bi zajedničkim djelovanjem samo olakšala život našim bendovima. Stoga podržavam incijativu, i predlažem registraciju kao nastavak priče o ALTeri. 
Ti si basist. Koliko vremena provodiš vježbajući i koliko je širok krug muzike i muzičara koji te inspirira(ju) ?
Basist, igrom slučaja, al da ne dužim. Prvobitna inspiracija mi je bio Flea, onda Aston „Family Man“ Barret i  Victor Wooten, uglavnom ta trojka. A krug muzike.. teško pitanje. Od gangsta rap-a i 2Pac-a, Marley-a i njegovih sinova, Gentleman-a, RHCP-a, raznih nekikh jazz-era i etno muzike iz svih djelova svijeta do danas dubstepa Drtyphonics-a, Pendulum-a i mnoštva drugih DJ-eva, da više ne znam što od svih tih žanrova preferiram i što me inspirira, vjerovatno čitav taj mesh-up.
S kim bi volio vidjeti Cutapotato na pozornici ?
Cutapotato, prije sve sa svim članovima benda. S obzirom da svi imaju mnoštvo obaveza pa smo rijetko svi sviramo.  A super bih se osjećali kao predgrupa Zosteru, Deffence-u, Postolar Tripperu itd. Hvala ti za ovaj mali razgovor za naš blog.
Ništa brate. Samo bih ovom prilikom pozvao sve koji nisu imali priliku da nas slušaju uživo da dođu na WHF 29.7.2011. u Široki Brijeg i podrže nas

Nema komentara:

Objavi komentar